Varmeanlæg status

Af: Jan Christensen, K8

Lidt omkring vores nye varme anlæg

Vi kan vel starte med det positive hvilket er at vores anlæg er af den rigtige type og beskaffenhed så det er ikke deres skyld hvis der er koldt visse steder i vores boliger, det skyldes nok mere indstillingerne og det faktum at vi “mangler” noget isolering i gulve, vægge, lofter og ikke mindst vinduespartier når det nu er så koldt udenfor som det er pt.

Da alle de nye anlæg ikke er helt ens tager jeg udgangspunkt i mit eget og så må I spørge eller jeg må kigge over hvis noget af det efterfølgende virker uklart i forhold til jeres anlæg.

Der sidder 2 snavssamlere på anlægget. En forrest forneden tv. hvor det varme vand kommer ind i anlægget og en lidt inden bagved tv. for den røde ekspansionsbeholder.
Den sidstnævnte tager gulvvarmekredsen.
Begge disse af mine var meget tilstoppede med hvad der ligner små sten. Det er rester/aflejringer fra rørrene som sætter sig fast i vores anlæg. Hvis der er ikke er helt rent her vil det bevirke en dårligere udnyttelsesgrad af anlægget som kan få negativ indflydelse på komforten i huset.
Pumpen skal bruge mere energi på at pumpe vandet rundt end hvad den behøver.
De kan renses ved at lukke for nogle af de røde ventiler men hvis i ikke er 100% sikre på at gøre det selv vil jeg anbefale at I får en VVS mand til det.
Jeg ville jo ikke mene at der burde være så meget snavs i et helt nyt anlæg men dette snavs er dannet ved omlægningen af hovedforsyningen nede ved varmecentralen ved Vesterby Torv og da vi fik skiftet stikledning i november. Hvilket snavs der stammer fra hvad ved jeg ikke så jeres kan meget vel være lige så tilstoppede som vores var det eller de kan være rene. Det er ikke til at sige.

Pumpen (vores er en model 15-60-130) er rigelig stor til at pumpe vandet rundt i huset.
Det anbefales at den indstilles på nr. 3 af de 4 indstillinger der er i højre side af displayet på pumpen.
Bliver det ikke godt nok skal i bruge indstilling 4 den længst til højre på pumpen så længe det er så koldt som det er pt.
Når det bliver varmere kan I benytte indstilling 1 el 2.
Ved indstilling på 3 ligger pumpen og svinger mellem et forbrug på 13 – 43 W alt efter hvor mange m3 den skal pumpe rundt i systemet.
På indstilling 4 er det mellem 23 – 43 W og pt. ligger det nok i den høje ende pt. men på indstilling 4 kører den med et højere tryk der er ca. 50% mere end på indstilling 3.

Fremløbstemperaturen på gulvvarmen justeres på den “gammeldags” sorte reguleringsventil ca. midt på anlægget.
Vores står pt. på 2 og temperaturen som kan aflæses på et termometer øverst til venstre (med røde varmetråde i bunden) er ca. 37 grader.
Hvis I synes det er for koldt kan i jo skrue op men I må maks skrue op på 45 grader i fremløbstemperatur eller kan I risikere at jeres gulve bliver ødelagt.
Det vil jeg skønne er omkring indstilling “3” på termostaten.
Jeg kan ikke huske det præcist men jeg mener at det trægulv vi har kan tåle en overflade-temperatur på ca. 27 grader. Bliver det højere begynder det at tørre ud og gå fra hinanden og det er jo ikke så kønt.

Afkølingen (forskellen mellem den temperatur vandet har I sender ned i gulvet sammenholdt med den temperatur det har når det kommer retur) er også vigtig og bør ligge omkring 5 grader. Det kan aflæses på de to termometre der sidder tv. over pumpen på anlægget.
Den der måler returløbet sidder lige over pumpen og har sorte varmetråde i bunden og den anden er den længere oppe med de røde tråde.
Den nederste måler meget præcist da den er “indbygget” i anlægget mens den anden sidder løst udenpå så de er ikke helt så nøjagtigt men forskellen mellem disse 2 temperaturer bør altså være i omegnen af 5 grader (4-6).

Vi har allerede selv skiftet en af æggeformede tryktermostater der sidder nederst i skabet og lukker op og i for varmen til de forskellige rum og de kan også være med til at forstyrre billedet af evt. manglende varme.
Hvis I prøver at lukke helt op for termostaterne der sidder på væggene i de forskellige rum kan i efter 10-15 min se om de æggeformede følere åbner sig som de skal når I skal bruge varme og hvor meget de åbner sig.
Dem vi har har en blå krave som bliver synlig når vi lukker op for varmen men det er ikke alle der åbner sig lige meget og lukker de ikke helt op kan det være at de trænger til at blive skiftet. De skal enten være åbne eller lukkede – der er ikke noget med midt imellem eller lign. så hvis det ikke ser “rigtigt” ud bør i skifte dem.
Er man lidt ferm på fingrene og kan kende forskel på + og – kan man gøre det selv, men man skal holde tungen lige i munden.
Vi købte dem på wattoo.dk for kr. 245,- pr. styk excl. fragt.

Sluttelig skal I være opmærksomme på at jeres brugsvand ikke er for varmt eller for den sags skyld for koldt..
Det bør ligge mellem 45-50 grader.
Bliver det varmere udfældes der meget mere kalk på varmefladerne i veksleren og den kalker hurtigere til og mister effekt.
I kan måle det ved at tage et kaffekrus, stille det ned i vasken, sætte et elektronisk stegetermometer ned i og så tænde for vandet og lade det løbe nogle minutter ned i kruset.
Temperaturen på vandet reguleret med en rund, sort termostat der sidder øverst til højre og kan være lidt svær at se hvilken vej den skal drejes men tag en stige så hjælper det. Drejes den den ene vej er det plus og den anden vej er det minus.

Når der har været helt slukket for anlægget et par timer i formiddags går der jo nogle timer inden det er oppe i fulde omdrejninger igen så om ovenstående har virket finder vi nok først ud af i løbet af aftenen, men det er nok ikke blevet værre..

Nå, tror jeg fik det hele med ellers er i som sagt velkommen til at kontakte mig.

Og så glemte jeg alligevel en ting i farten..
Trykket på vandet i varmeslangerne kan aflæses på måleren på anlægget øverst til venstre.
Den skal/bør stå på omkring 1-1,25 og ikke mere..
Jeg har selv tidligere haft den opfattelse at den skulle være mellem 1,5-2,0 men det er alt rigeligt at holde den nede på omkring 1,0 da det er et lukket kredsløb.
Skulle den falde til omkring 0,5 kan man fylde lidt vand på igen men altså ikke mere end til godt 1,0

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.